Анализи обратно

2,515

Кредит Център: Анализ на ипотечния пазар за октомври 2011г.

По-малко оптимизъм и повече реализъм на кредитния пазар през октомври

  • Въпреки старта на най-активния сезон за кредитирането в годината, несигурността в еврозоната прави потребителите по-предпазливи и внимателни
  • Безработицата и намаляването на доходите са сред най-честите притеснения на българина, нуждаещ се от дом

Месец октомври започна с очакваните промоционални оферти за ипотечните кредити. По-голямата част от тях бяха с отстъпки в таксите и комисионните, а по-малко с намаляване на лихвените нива. Стабилността, спокойствието и ръстът на пазара, характерни за цялото второ тримесечие на 2011-та година, постепенно отстъпиха на предпазливостта и реализма при клиентите, осъзнавайки, че кризата в Гърция и Италия могат да имат своето отражение върху бъдещите приходи на българските домакинства. Това повлия на пазара на ипотечно кредитиране в посока на намаление в средния размер на отпуснатите кредити. Активни на пазара останаха купувачите на по-класни жилища, при които и отстъпките са по-високи. Тези клиенти в повечето случаи имат достатъчна сума пари в брой, възползват се от изгодните оферти за кредитиране и решават конкретен жилищен проблем. Добрата новина е, че броят на сделките и исканията за ипотеки се запазва, което доказва, че несигурността не е преминала в опасения.

„Отчитаме намаление на броя клиенти в най-ниския ценови диапазон”, коментира изпълнителният директор на Кредит Център Тихомир Тошев. „Въпреки че евтините жилища все още заемат най-голям дял от пазара, тяхната абсолютна стойност постепенно пада. За тази група хора стабилността и добрата перспектива са от най-голямо значение, защото и най-слабото намаление или забавяне на възнагражденията ги изправя пред трудности да вържат семейния си бюджет. Все по-често клиентите ни искат, теглейки кредита, да си направят и застраховка живот с покритие на риск „безработица”. Това им дава повече сигурност и спокойствие, че ще се справят с погасяването на кредита и при евентуални проблеми с работа и доходите” – допълва Тошев.

Друга тенденция, която ясно се оформя, е че клиентите все по-внимателно проучват условията на финансовите институции, като се интересуват не само за текущите условия по кредитите, а за цялостната им политика през последните години. „Дори хората, които не използват посредничеството на кредитни консултанти, не вземат решение, преди да са посетили 4 - 5 банки и да са получили оферти от тях. Те знаят, че лихвата не е най-важният показател за предложението”, казва Тихомир Тошев. „Клиентите отново се интересуват от ГПР-то, което им показва цялостното оскъпяване на кредита. Това е положителен сигнал за пазара, тъй като за всички участници е добре пазарът да е добре информиран, потребителите да са знаещи и разумни, защото в перспектива това означава стабилен ипотечен пазар с по-малко лоши кредити”, допълва Тошев.

Пълният анализ на сайта на Кредит ЦентърПредстоящи форуми


Последни Добавени