Анализи обратно

3,217

Saxo Bank: Перфектната буря

Традиционните 10 "черни лебеда", подбрани от анализаторите на Saxo Bank за следващата година, за 2012 г. са обединени от заглавието "Перфектна буря". Ползването на този термин, който служи за илюстриране на феноменално стечение на обстоятелства, което води до събития, предизвикващи огромни превратни промени, показва ясно настроенията на анализаторите на датската банка - настоящата ситуация в света е толкова непредвидима, че реалните страхове на пазарите са по-близо до невероятните прогнози.

1. Акциите на Applе ще паднат с 50% от най-високото си ниво за 2011

Нито една корпоративна империя не успява да задържи недосегаемата си позиция задълго, тъй като атаките срещу нея се увеличават, а лоялността избледнява. С идването на 2012, Apple ще се изправи срещу конкуренцията на много компании, като Google, Nokia, Microsoft, Amazon, и Samsung, като под натиск ще бъдат най-иновативните й продукти – iPhone и iPad. Apple няма да бъде в състояние да запази пазарния си дял от 55% (3 пъти по-голям от този на Android) и 66% на iOS и iPad, защото Android ще набере допълнителна инерция, а ниските цени на Kindle Fire на Amazon ще застрашат царуването на Apple на пазара на таблети. По отношение на текущите приходи, акцията на Apple не изглежда скъпа, но очакванията за бъдещия ръст на печалбата ще се сгромолясат, когато конкуренцията достигне безумни нива и това се стовари върху печалбата на компанията.

2. ЕС спира европейските борси и банки за една седмица през 2012 и прави нов съюз

Промените в Договора на ЕС през декември се оказват недостатъчни за решаването на нуждите от финансиране на ЕС, особено тези в Италия, а дълговата криза в ЕС се завръща по-жестока до средата на годината. В отговор, фондовите пазари губят 25% за кратко време, карайки европейските политици да обявят удължена почивка за финансовите институции – затваряйки всички борси и банки за седмица или повече. Лидерите на ЕС се събират като кардиналите на Ватикана в конклав да измислят „Нова Европа”. Това може да доведе до ситуацията, че представители на ЕС ще представят нови обременителни мерки за контрол, които още повече нарушават принципите на ЕС и свободните пазари. Независимо от това, този „окончателен” опит ще доведе до събаряне на стария ред и до началото на обезвреждането на бомбата на суверенния дълг. Период на болка е неизбежен, но това бързо ще позволи на „новия ЕС” да се прегрупира с ново членство и нова база, от която икономиките и пазарите ще могат да започнат планирането на бъдещето, вместо да се занимават с грешките от миналото.

3. Все още необявен кандидат оглавява Белия дом

През 1992 г.,  пестеливият, но много ексцентричен милиардер Рос Перо успява да се възползва от кризисната икономика и общественото неодобрение на политиката на САЩ, и взема 18.9% от народния вот. Три години управление на Обама донесоха твърде малко промяна и широкоразпространено разочарование от цялата политическа система в САЩ. Влизайки в изборите през 2012 г., демократите са в идеологически безпорядък и ще бъдат обвинявани за продължилото икономическо неразположение, а републиканците, подкрепящи богатите, никога няма да спечелят вота на народа с увеличаващата се разлика между богати и бедни, и нарастващото социално напрежение. Накратко,  условията за кандидат от друга партия никога не са били по-удобни. Някой, достатъчно умен да усети това, и със силна програма за истинска промяна, има шанс да хвърли бомбата в началото на 2012 г. и да отмъкне президентството през ноември, печелейки 38% от народния вот. И да се роди  нов политически ред в САЩ.

4. Австралия навлиза в рецесия

Китайският локомотив изпуска пара през цялата 2011 г., като растежът в резултат на  инвестиции и пазара на недвижими имоти ще се случва все по трудно поради намаляващата възвръщаемост. Ефектите от забавянето в растежа на Азия и по-специално, Тихоокеанска Азия, ще запратят други държави в рецесия. Ако някога е имало държава, зависеща от благосъстоянието на Китай, то това е Австралия - с огромната си зависимост от минното дело и природните ресурси. Тъй като търсенето на тези „продукти” от страна на Китай намалява, Австралия навлиза в рецесия, която дори се задълбочава с отлаганата катастрофа на недвижимите имоти – половин десетилетие след останалата част от развитите страни.

5. Базел III и закони стават причина за национализация на 50 банки в Европа

С началото на 2012 г. напрежението върху европейската банкова система ще се покачи, тъй като нови капиталови изисквания и регулаторен натиск карат банките да компенсират задлъжнялостта по най-бързия начин. Това води до мигновени продажби на финансови активи. Затъналите в проблеми страни, дупки в Структурните фондове и други, поставят основата за най-голямата операция по спасяване на банки в историята на Европа. Политици, готови да спечелят точки пред обществеността, създават регулаторна мафия, насърчавайки унищожаването на стойността в банковата система, „в името на общото благо”. Цялостно замразяване на европейския междубанков пазар принуждава спестяващите да бягат от банките, тъй като вложителите не могат да се доверят на депозитните гаранции на неплатежоспособни институции. В крайна сметка, повече от 50 банки се появяват на правителствените баланси, а няколко известни търговски банки престават да съществуват.

6. Швеция и Норвегия изместват Швейцария като сигурни убежища

Швеция и Норвегия са изложени на риск да заменят Швейцария като новите инвестиционни убежища – срещу „риск”, защото както видяхме с Швейцария, превръщането в сигурно убежище в един свят на девалвиране на централните банки крие редица рискове за икономиката на една страна. Капиталовите пазари на двете страни са далеч по-малки от тези на Швейцария, (комбинираният FX обем в Швеция и Норвегия е съвсем малка част от този на Швейцария), но швейцарците агресивно обезценяват валутата си, а фондовите мениджъри търсят нови убежища за капиталите. В същото време, Германия и нейният баланс са въвлечени в провала на ЕС, а класическото възприемане на немските 10-годишни облигации като сигурно убежище бързо избледнява. Швеция и Норвегия притежават отлични фундаменти по текущите си сметки, разумни социални политики и квалифициран и гъвкав пазар на труда. Приемането на държавните облигации на двете страни като сигурни убежища става достатъчно популярно, за да доведе доходностите по 10-годишните им облигации до повече от 100 базисни пункта, под тези на немските облигации, смятани за инвестиционни убежища.

7. Швейцарската Национална Банка печели и изстрелва валутната двойка EUR/CHF до 1.50

Постоянството на Швейцария в борбата с поскъпването на валутата й ще продължи да се изплаща и през 2012 г. След драматичния провал на пряка FX намеса на пазара през 2009 г. и 2010 г., и след като EUR/CHF заплаши да разруши швейцарската икономика посредством спирала към паритет на валутната двойка през 2011 г., Швейцарската Национална Банка и правителството най-накрая обединиха усилията си да проектират агресивна експанзия на паричното предлагане и създадоха под на EURCHF от 1.20. С швейцарските фундаменти, които предимно са ориентирани към износа и продължаващи да страдат силно и през 2012 г., централната банка и правителството се грижат да предотвратят допълнителни щети и представят разширения към вече съществуващи програми и негативни лихвени проценти, за да не надвишава EUR/CHF границата от 1.50, за голямо огорчение на тези, които вярвят, че централните банки не могат да се намесят успешно.

8. USD/CNY се повишава с 10% до 7.00

Внушителните темпове на растеж във втората най-голяма икономика в света - Китай,- от края на Голямата депресия досега се дължат главно на инвестиции и износ. С намаляването на нормата на печалба от строежа на призрачни градове за милиони жители и борбата на износителите с минималните печалби поради покачващия се CNY, Китай е на ръба на „рецесия”, или с други думи – растеж на БВП от само 5-6%. Китайските политици се опитват да помогнат на износителите като позволяват на CNY да се понижава спрямо щатския долар – стимулиран от статута му на инвестиционно убежище на фона на забавения световен растеж и продължаващата в Европа дългова криза – и довеждат валутната двойка до 7.00 с 10-процентно увеличение.

9. Индексът Baltic Dry се покачва със 100%

Въпреки очакванията, че предлагането на морски превози на насипни товари ще надскочи търсенето през 2012 г., което ще доведе до свръхкапацитет, няколко фактора могат да изненадат и доведат до ценови скок на Балтийския индекс (индекс, следящ  цената на морския превоз). Ниските цени на петрола през 2012 г. могат да доведат до увеличение на индекса, като оперативните разходи спаднат. От Бразилия и Аржентина се очаква да увеличат доставките на желязна руда, което допълнително ще доведе до по-ниски цени и съответно по-голямо търсене на внос от Китай, за да задоволи ненаситното си промишлено производство. В комбинация с добра парична политика, това води до огромен скок в търсенето на желязна руда. Последният шок, който може да окаже влияние на пазара за насипни товари е изключително сухото време, благодарение на Ел Ниньо, което ще доведе до рязък спад в генерирането на хидроенергийното електричество и по този начин ще подхрани търсенето на вносни въглища.

10. Цените на пшеницата се удвояват през 2012 г.

Цената на пшеницата на Чикагската борса за фючърси (CBOT) ще се удвои през 2012 г., след като е най-лошо представилият се посев през 2011 г. Спадът е предизвикан поради комбинацията от отговора от фермерите на високите цени през 2010/11 г. и нормализирания климат в бившия Съветски съюз. Все пак със 7 милиарда души на Земята и машини за печатане на пари на пълна скорост,  лошото време, за съжаление, ще се върне и ще направи годината трудна за селскостопанските продукти. Пшеницата силно ще поскъпне, тъй като спекулантите, които бяха отворили една от най-големите къси позиции, ще помогнат за връщане на цената до рекордно високите нива от 2008 г.

***

Десетте годишни скандални прогнози на Saxo Bank се правят от анализаторите на институцията вече 10 години. Те наблягат традиционно на събития, които е малко вероятно да се случат, но ако станат реалност, биха променили перспективите и резултатите на финансовите пазари. По-късно след появата на годишната традиция на Saxo Bank се появява и концепцията за черния лебед, която въплъщава този подход. Скандалните прогнози на датската банка са вдъхновени от теорията на възможностите.  Винаги има събития, за които според здравия разум изглежда, че няма как да се случат, но те всъщност стават факт много по-често, отколкото редица прогнозни модели улавят. Целта на скандалните прогнози не е да стресира читателите им, а да им предложи едно упражнение по нестандартно мислене.

10-те прогнози на Saxo Bank на английски езикПредстоящи форуми


Последни Добавени